Obcházení ochrany před AdBlocky: okna s upozorněním na blokátory lze blokovat

Reklama na internetu byla tak nějak vždy. On provoz pořádných webových stránek přeci jen není zdarma a je nutné zaplatit hosting, doménu a v případě větších projektů i platit zaměstnance. Drtivá většina projektů se reklamními systémy např. Google AdSense neuživí. Jsou za ně totiž mizerné peníze a výdělkům rozhodně nepomáhají uživatelů AdBlocků.

Uživatelům AdBlocku se ale nikdo nesmí divit, protože reklamy je všude stále více a bohužel je i cílena. To znamená, že společnosti poskytující reklamu vlastně sbírají (dle jejich slov zcela anonymizovaně) data obsahující, co na internetu vyhledáváte, jaké webové stránky navštěvujete, co si prohlížíte v eshopech a další informace.

Proti doplňkům AdBlock blokujícím reklamu zbrojí velké množství služeb, a to je zcela pochopitelné. Kdyby úplně každý blokovat reklamu, bylo by nutné obsah zpoplatnit. To se vlastně i na některých velkých službách např. Denník N již děje. Často tedy při prohlížení některých stránek můžete narazit na otravné okno s informací, že používáte AdBlock a pro zobrazení článku je nutné jej vypnout.

 

Jak obejít vyskakovací okna upozorňující, že používám AdBlock?

Možností máte více. Buď si blokování reklam snadno vypnete, danému webu udělíte v AdBlocku výjimku anebo toto okno prostě zablokujete. Zdatnější uživatelé k tomu mohou použít vývojářský režim internetového prohlížeče či další doplňky pro blokování různých vrstev webových stránek. Asi nejsnazší a nejefektivnější je však správné nastavení doplňku AdBlock. Zvládne to každý, protože většina takových doplňků je v češtině.

Záleží hodně na tom, jaký nástroj pro blokování reklam využíváte. V dnešní době jich je opravdu dost a každý si může vybrat ten, který mu bude vyhovovat nejvíce. Různé aplikace využívající filtry pro blokování např. některé VPN služby tato okna blokují automaticky. To samé se týká některých webových prohlížečů, do kterých však také ještě doporučuji nainstalovat AdBlock, aby blokování bylo opravdu efektivní.

Doplňků se jménem AdBlock je pro Chrome, Vivaldi, Operu, Firefox a další internetové prohlížeče poměrně dost. V tomto článku tedy budu popisovat postup pro doplněk od vývojářů getadblock.com (odkaz na doplněk). Ten lze doinstalovat i do Vivaldi nebo Opery.

  • Ve svém internetovém prohlížeči jistě máte ikonu doplňku AdBlock. Ta se nejčastěji nachází vpravo nahoře, a to vedle řádku s webovou adresou. Na ikonu doplňku klikněte a následně klikněte na ikonu nastavení (ozubené kolo)

  • Přesunuty budete do nastavení doplňku, kde stačí si jen naklikat správné nastavení. Nás tedy zajímá funkce „Povolit AdBlock, aby mi v případě potřeby zobrazoval zprávy na webových stránkách“, kterou stačí jedním kliknutím odznačit a tím ji vypnout
  • Poté ještě doporučuji kliknout vlevo na „Seznam filtrů“ a zapnout funkci „AdBlock Odstranění Varování seznam“. Zapnout tam můžete i blokování vyskakovacích oken s upozorněním na cookies a nechtěnou těžbu kryptoměn v prohlížeči

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top