RECENZE: Realme GT NEO 3 150W – závoďák se 150W nabíjením a fotoaparátem s OIS

Mobily řady Realme GT jsem v loňském roce vychvaloval a letos tomu u mobilu Realme GT 2 5G nebylo jinak a z mobilu jsem byl nadšený. Realme si pro nás připravilo další přírůstek do „GTéčkové“ rodinky, a tím je Realme GT NEO 3. Ten nějakou dobu podrobně testuji a budu jej popisovat právě v této recenzi. Mobil chce nalákat na hezký design, neuvěřitelně rychlé 150W nabíjení, kvalitní zadní fotoaparát SONY s optickou stabilizací obrazu a výkon pro mobilní hráče. Na českém trhu bude Realme GT NEO 3 k dostání v konfiguraci 12 GB/256 GB se 150W nabíjením za 16 999 Kč. Produkt bude exkluzivně v prodejní síti firmy Mobilpohotovost.

 

 

Pozitiva:

  • Rychlý adaptér a kryt v balení
  • Design se závodními pruhy
  • Hezký OLED displej se 120 Hz
  • Stereo reproduktory
  • Bleskové odemykání mobilu
  • Výkon pro náročné mobilní hry
  • 150W rychlé nabíjení
  • Kvalitní hlavní fotoaparát SONY IMX766
  • Příjemná Androidí nadstavba Realme UI 3.0
  • Dobrá konektivita – Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, 5G
  • Slušná cena

 

Negativa:

  • Fortnite lze hrát jen na střední grafické nastavení
  • Někdo může postrádat 3,5 mm jack
  • Někomu může chybět bezdrátové nabíjení

 

 

 

Co najdu v balení?

Balení mobilů Realme mám rád, protože na rozdíl od některé konkurence v nich nic nechybí. V krabičce tedy k mobilu dostanete nabíjecí adaptér s maximálním výkonem 160W, metrový nabíjecí/datový USB-C kabel a silikonový ochranný kryt. Nechybí ani spona pro vysunutí nanoSIM slotu a různé návody.

 

 

 

Design a konstrukce – krasavec se závodními pruhy

Zatím každý mobil řady Realme GT měl oblé tvary, což já osobně preferuji kvůli dobré ergonomii. Mobil GT NEO 3 do ruky padne vážně skvěle a příjemné jsou i jeho rozměry: 163,3 x 75,6 x 8,2 mm. Spokojený jsem byl i s jeho 188 gramovou váhou.

Čelní plocha mobilu je pokrytá 6,7palcovým displejem s minimalizací rámečků. Potěší, že na něj výrobce nalepil již ve výrobě ochrannou fólii. Uprostřed horní části displeje se nachází také průstřel se selfie kamerkou, nad kterou je pak mřížka reproduktoru pro hovory i multimédia.

Plastový rám mobilu na své horní části má zdířky mikrofonů a levý bok má na sobě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Jejich umístění může zprvu někomu vadit, ale pro Realme je to již tradiční umístění, na které si během jednoho dne používání zvyknete. Na pravém boku mobilu je pak jen zamykací tlačítko. Vespod pak najdeme šuplík se dvěma nanoSIM kartami, mikrofon, nabíjecí konektor USB-C a hlasitý reproduktor.

Záda mobilu jsou na mobilu tím nejhezčím. V modrém a bílém barevném provedení na nich najdeme závodní pruhy, díky nímž se mobil od konkurence snaží odlišit. Mnou testovaná modrá varianta (Nitro Blue) působí vážně moc pěkně a špatně nemusí vypadat ani bílá verze (Sprint White). Mobil byl dále představen také v konzervativní černé verzi (Asphalt Black) bez pruhů. Skleněnému krytu musím pochválit také matný povrch, díky kterému se na něm neusazují mastnoty. Hezký je pak i lesklý skleněný modul se třemi fotoaparáty a přisvětlovacím LED bleskem.

 

 

 

Displej a zvuk – svižný OLED a stereo

Realme GT NEO 3 nabízí velký 6,7palcový OLED displej s Full HD+ rozlišením a krycím ochranným sklem Corning Gorilla Glass 5. Pochválit musím za nasazení rychlé 120 Hz obnovovací frekvence a v nastavení si můžete vybrat, zda si systém má rychlost určovat sám, nebo si můžete vybrat trvalé 60 nebo 120 Hz obnovování. Pochválit displeji musím i hezké barevné podání, to si můžete také manuálně přizpůsobit. Výborné jsou i pozorovací úhly a problém jsem neměl ani s automatickou regulací jasů či viditelností na přímém světle. Viditelnost však trochu kazí nalepená ochranná fólie. V nastavení displeje je pak také funkce pro zářivější režim HDR videa.

Mobil potěší také tím, že nabízí dva stereo reproduktory. Jeden se nachází nad displejem a druhý na spodní části mobilu. Umístění je tedy ideální, a i během hraní her si reproduktory nebudete překrývat rukou. Reproduktory jsou dostatečně hlasité a slušný je i jejich přednes. Mobil se chlubí také certifikací Dolby Atmos Audio a Hi-Res Audio. Přímo v nastavení zvuku si můžete zvuk trochu upravit, vybrat různé scénáře zvukového profilu a upravit lze i vibrační odezvu. Se 3,5 mm jack konektorem se do budoucna nepočítá, takže jej nenajdete ani u tohoto mobilu. Pro bezdrátový poslech jsou využívány kodeky: SBC, AAC, APTX/APTX-HD, LDAC a LHDC.

 

 

 

Odemykání mobilu – tradičně sází na rychlost

Realme GT NEO 3 se odemyká čtečkou otisků prstů umístěnou pod displejem. Ta je dle mého názoru umístěna ideálně a snadno na ní dosáhnete oběma palci. Rychlost odemykání je na velice dobré úrovni a naprosto spokojený jsem byl i se spolehlivostí čtečky. Čtečkou otisků prstů lze změřit i srdeční tep, jako to má třeba i konkurence. Na přesnost měření tepu bych však přeci jen raději použil nějaké chytré hodinky či náramek. Užít si můžete i funkci odemykání mobilu obličejem, a to skrze selfie kamerku v displeji. Odemykání pomocí obličeje je velice rychlé, a to i za horších světelných podmínek.

 

 

 

Výkon a hraní mobilních her

Mobily Realme jsou již od začátku uvedení na náš trh známé tím, že i levnější modely často mile překvapí výkonem. Realme GT NEO 3 tedy rozhodně není žádné ořezávátko a o výkon se stará procesor MediaTek Dimensity 8100 5G s maximálním taktem 2,85 GHz. Jsem také moc rád, že náš trh se dočkal lepší verze se 12 GB RAM LPDDR5 a 256 GB interní úložiště UFS 3.1. Paměťovou kartu do mobilu nelze vložit, jak začíná být stále běžnější.

Testy v AnTuTu Benchmark, AnTuTu Storage Test a Geekbench 5

Mobil má dostatek výkonu pro všechny náročné aplikace, ale i hry. Tradičně v mobilu najdeme funkci Realme GT, díky níž bude mobil při hraní her využívat rychlejší obnovovací frekvenci, zvýší se citlivost dotyku na maximum a upraven bude i výkon. Pokud budete na mobilu dělat nějaké vesmírné výpočty a nebude vám dostačovat 12 GB RAM, můžete si paměti navýšit o dalších až 7 GB skrze interní úložiště.

Jak je to tedy se hraním her? Jako náročný mobilní hráč jsem do mobilu nainstaloval hned ty nejnáročnější tituly, čímž jsou Apex Legends a samozřejmě Fortnite. Apex bylo možné hrát na maximální možné grafické nastavení bez záseků. Doporučuji jej však hrát na Extreme-HD, aby bylo možné hraní se 60 FPS. Fortnite je možné také hrát bez záseků, ale bohužel MediaTek nemá s herním studiem Epic Games žádnou dohodu, takže není podporována vyšší grafická kvalita. Na střední grafické nastavení však hru lze hrát bez problémů.

 

 

 

Výdrž na jedno nabití a nabíjení – tady Realme kraluje

Uvnitř mobilu se nachází dva oddělené články po kapacitě 2 250 mAh, takže k dispozici máte kapacitu 4 500 mAh. To není nějak převratná kapacita, ale Realme nasadilo procesor MediaTek, který je úspornější než procesor od Qualcommu a má i dobře optimalizovanou nadstavbu systému. Mobil tedy pracovní den bez problémů vydrží, ale často se určitě dostanete i na jeden a půl dne. Dva dny pro méně náročného uživatele tedy nejsou výjimkou.

Realme se také chlubí tím, že mobil Realme GT NEO 3 je vůbec prvním mobilem na našem trhu, co má 150W rychlé nabíjení. Jako velkým příznivcem rychlého nabíjení jsem musel hned otestovat, jak rychle se mobil vlastně nabije. Jak můžete vidět v naměřených výsledcích níže, nabíjení je skutečně nádherně rychlé. Pochválit Realme musím také za to, že přímo v balení najdete 160W nabíjecí adaptér, což třeba takový Samsung, Apple a další u mobilů za výrazně vyšší cenu nemají.

 

Jaká byla doba nabíjení?

  • 50% – 5 minut
  • 82% – 10 minut
  • 100% – 14 minut

 

Za jakých podmínek byla rychlost měřena?

Mobil jsem nabíjel originálním nabíjecím adaptérem a USB-C kabelem dodávaným přímo v balení mobilu. V mobilu jsem již měl nainstalované veškeré aplikace, měl aktivní aplikace běžící na pozadí, byl připojen k Wi-Fi, měl aktivní NFC a naskakující procenta sledoval na zhaslém displeji s funkcí Always-On (Vždy na displeji).

 

Jak je na tom zahřívání mobilu během nabíjení?

Stejně jako během náročného hraní her, i tak výkonné nabíjení vytíží procesor a zahřeje mobil. Teplota během nabíjení se pochopitelně zvedla a mobil na zádech i displeji hřál, ale ne nijak nesnesitelně, že by se nedal používat a já měl o něj strach.

Je také dobré zmínit, že moderní mobily s tak výkonným nabíjením mají i ochrany, aby se mobil opravdu nepřehřál a nepoškodil se. Z mé zkušenosti to funguje tak, že když nabíjíte mobil v opravdu horkém prostředí a dojde k vyššímu zahřátí mobilu, nabíjení se automaticky zpomaluje a zas zrychluje, aby se udržela snesitelná teplota zařízení. Při měření rychlosti nabíjení jsem mobil měl položený na stole v místnosti s teplotou 22°.

 

 

 

Jak vypadá aplikace pro focení a natáčení videí?

V mobilu najdeme aplikaci pro focení i natáčení videí, kterou můžete znát i z jiných modelů Realme. V aplikaci se nachází vlastně vše, co potřebujete. Ovládání a přepínání různých režimů je svižné a bezproblémové. Aplikace nabízí funkce HDR (funguje i automaticky), AI – pomoc umělé inteligence, nastavení blesku či rychlé přepínání poměru stran snímků/rozlišení videí.

Níže se v aplikaci nachází tlačítko užitečné funkce Google Lens, tlačítka pro přepínání mezi hlavním a ultraširokoúhlým objektivem a k dispozici je i 2x-20x digitální zoom. Vpravo je pak tlačítko kouzelné hůlky, kde se dle očekávání ukrývá retuš a různé filtry. V pruhu důležitých režimů najdeme pak noční režim, režim pro focení ulice, portrétní režim s rozostřeným pozadím, focení v maximálním 50 Mpx rozlišení, Pro režim pro manuální nastavení parametrů, skenování textu a další.

 

 

 

Jak fotí trojice zadních fotoaparátů?

Realme GT NEO 3 na svých zádech nese lehce vystupující modul třech fotoaparátů s LED bleskem. Hlavní snímač SONY IMX766 má 50 Mpx rozlišení, velikost 1/1,56“, světelnost f/1,88 a optickou stabilizaci obrazu (OIS). Druhý fotoaparát je ultraširokoúhlý se záběrem 119°, 8 Mpx rozlišením a světelností f/2.25. Poslední fotoaparát je zbytečný, protože slouží pro 4 cm makro a má pouze 2 Mpx rozlišení.

Jsem rád, že Realme opět sáhlo po skvělém čipu SONY IMX766. Vlastně totožný čip výrobce použil i u modelů Realme GT 2 5G a Realme 9 Pro+. Ony vlastně oba fotoaparáty fotí velice dobře, a to jak ve dne, tak i v noci. Nechybí jim hezké barvy, detaily a skvěle funguje i automatické HDR. Jen si můžete všimnout, že stejná scéna pořízena oběma fotoaparáty má trochu jiné barevné podání. Výrobce tedy barvy mohl trochu softwarově sladit, ale nejedná se o nic, co by mi osobně vadilo. Snímače si výborně poradí i s protisvětlem a za horších světelných podmínek velice dobře poslouží noční režim. Ten snímky krásně projasní a odstraní digitální šum.

A co ten zoom? Ten je pouze digitální. Funguje tedy tak, že snímek je pořízen hlavním fotoaparátem a následně jsou jeho části ořezávány. Využít lze 2-20x digitální zoom a až 5x digitální zoom je svou kvalitou použitelný.

 

 

 

Natáčení videí zadními fotoaparáty?

Mobil umožňuje hlavním fotoaparátem pořizovat video v maximálním rozlišení 4K se 30 nebo 60 FPS (snímky za vteřinu). Vybrat si však můžete i nižší rozlišení Full HD se 30 nebo 60 FPS. Ultraširokoúhlým objektivem lze pořídit maximální rozlišení Full HD rozlišení se 30 FPS. Pochválit výrobce musím za to, že hlavnímu fotoaparátu nasadil optickou stabilizaci obrazu, díky které jsou videa hezky stabilní. Ona i kvalita samotných videí je na tom dost podobně, jako snímky. Mají hezké barvy i dostatek detailů a spokojený jsem i s pořízeným zvukem.

 

 

 

Focení selfíček

V průstřelu displeje se nachází malá 16 Mpx selfie kamerka Samsung S5K3P9 se světelností f/2,45. I při focení selfies můžete využívat funkce HDR, která funguje i automaticky, nastavit lze poměr stran a celkem rozsáhlou úpravu obličeje. Já osobně však daleko raději používám portrétní režim, kdy je za vámi rozostřené pozadí. Myslím si, že s kvalitou selfíček budete určitě spokojeni. Přední kamerou je pak možné i pořizovat videa ve Full HD se 30 FPS.

 

 

 

Operační systém – Realme UI 3.0 si oblíbíte

Realme GT NEO 3 v době psaní recenze nabízel operační systém Android 12. Ten je tradičně upraven jednou z mých oblíbených nadstaveb Realme UI 3.0. I u tohoto modelu budete dostávat nějaké ty bezpečnostní záplaty, ale i nové verze Realme UI. Vlastně i loňské model Realme GT NEO 2 se letos dočkal Androidu 12 s Realme UI 3.0, takže i příští rok dostanete na GT NEO 3 nový Android.

Realme UI 3.0 je jedna z mých oblíbených nadstaveb, protože je přehledná, je celá v češtině/slovenštině a je spolehlivá. Používání mobilu bylo během mého testování nádherně svižné a nenarazil jsem na žádný problém. Problém nebyl ani s příchozími notifikacemi (upozorněním z aplikací) či VPN službou. Stejně, jako u každého mobilu je však dobré povolit u chatovacích aplikacích, VPN a jiných služeb běh na pozadí. To je u této nadstavby jednoduché.

  • Jak na to: Dlouze klepněte na ikonu dané aplikace/Informace o aplikaci/Využití baterie a povolte aktivitu na pozadí i automatické spouštění.

V systému najdete i nějaké ty příjemné bonusové funkce. Jednou z nich je již zmiňovaná funkce Realme GT pro hráče mobilních her. Její widget si můžete umístit přímo na jednu z úvodních obrazovek, aby před spuštěním hry bylo možné funkci rychle spustit. Aktivovat ji lze můžete i v rolovací liště Androidu.

Pochválit musím také možnosti přizpůsobení prostředí. K dispozici je možnost změn ikonek, rychlého nastavení v rolovací liště, barevné palety prvků v prostředí, animace při odemykání otiskem prstu či třeba efektivní světelné efekty. Ty fungují vlastně tak, že při příchozí notifikaci se rozzáří kraje displeje, díky čemuž si nové notifikace všimnete.

V nastavení telefonu je pak i kolonka „Speciální funkce“, kde najdete funkci plovoucích oken různých aplikací např. Telegram, rychlé spuštění po odemknutí mobilu čtečkou otisků, chytrý boční panel oblíbených aplikací a rodiče jistě ocení funkci dětského prostoru. Pro seniory je pak funkce zjednodušeného režimu, ve kterém jsou prvky prostředí zvětšeny.

 

 

 

Konektivita – 5G ani šestková Wi-Fi nechybí

V mobilu se ukrývá malý šuplík se dvěma sloty pro nanoSIM kartami, které podporují všechna 5G a LTE pásma. Připojit se můžete také ke 2,4 GHz, 5 GHz a 60 GHz Wi-Fi sítím (Wi-Fi 6). Pro bezdrátový poslech hudby, používání chytrých hodinek a jiných zařízení slouží Bluetooth 5.3. Přítomné je i NFC pro bezkontaktní placení. Dobrá výbava je i systémů pro navigace a mapové podklady: GPS, A-GPS, Galileo, Glonass, QZSS a Beidou.

 

 

 

Závěr – rychlé nabíjení, rychlý displej, rychlé všechno

Realme GT NEO 3 se snaží být závodníkem nejen svými pruhy na zádech, ale i neuvěřitelně rychlým 150W nabíjením, rychlým odemykáním mobilu, 120 Hz hezkým OLED displejem a rychlým prostředím Realme UI 3.0 postaveném nad Androidem 12.

Mobilu musím pochválit také dva stereo reproduktory i výkon, díky čemuž je zážitek z hraní mobilních her na vysoké úrovni. Výrobce zvolil výkonný a úsporný procesor i s dobrým chlazením. Skvělá je i výdrž na jedno nabití a pochválit musím i hlavní fotoaparát SONY IMX766 s optickou stabilizací obrazu.

Když si to shrnu, tak nedostatků má mobil vážně jen minimum. Kdybych chtěl do Realme rýpat, tak někomu může vadit, že procesor MediaTek nemá dohodu s vývojářským studiem Epic Games, takže Fortnite je možné hrát jen na střední grafické nastavení. Někdo by mohl postrádat také bezdrátové nabíjení. Je mi jasné, že i v dnešní době se najdou tací, co budou vyžadovat 3,5 mm jack na sluchátka, ale přeci jen je rok 2022 a do toho jack konektor již nepatří.

Pro koho je mobil vhodný? Mobil bych doporučil určitě těm uživatelům, co si potrpí na rychlost a nechtějí na nic čekat. Mobilem Realme GT NEO 3 si na rychlost hodně rychle zvyknete, a to především na 150W nabíjení, které si zamilujete a nebudete chtít se vrátit zpět na něco pomalejšího. Jedná se vlastně o ideální mobil pro ty, co chtějí některé technologie vlajkového modelu, ale nechtějí utrácet 20 a více tisíc Kč.

Mám přejít z loňského modelu na nový? Pokud máte Realme GT NEO 2 a přemýšlíte o něčem novém, tak nové GT NEO 3 rozhodně mohu doporučit. Jedná se celkem o velký upgrade a mobil má hezčí design, daleko rychlejší nabíjení, lepší výkon, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 a daleko lepší hlavní fotoaparát. Zkrátka se jedná o hodně vydařený kousek, který konkurenci zavaří.

One thought on “RECENZE: Realme GT NEO 3 150W – závoďák se 150W nabíjením a fotoaparátem s OIS

  1. Výkon pro náročné mobilní hry a pak Fortnite lze hrát jen na střední grafické nastavení 😀
    To je docela úsměvné…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top