HTC U12+ – Špičkově vybavený stroj s citlivými boky (RECENZE)

Tchajwanská společnost HTC v minulém roce na náš trhu uvedla vlajkový model HTC U11, který se stále prodává a v podrobné recenzi si odnesl velmi kladné hodnocení. Letos si HTC připravilo nástupce HTC U12+. Nový nejvyšší model zaujme svou konstrukcí, výborným fotoaparátem a také revoluční inovací týkající se bočních tlačítek mobilu. Jak se „Ú12ctka“ povedla? Obhájí si svou cenu od 16 286 Kč do 18 095 Kč?

 

 

 

Obsah balení – Kvalitní sluchátka

  • Mobil HTC U12+
  • Nabíjecí adaptér s rychlým nabíjením Quick Charge 3.0
  • USB-C nabíjecí/datový kabel
  • Špendlík pro vysunutí hybridního slotu
  • Plastový ochranný kryt
  • Kvalitní USB-C sluchátka HTC USonic
  • Návody

 

 

 

Design a konstrukce 

HTC U12+ navazuje na design loňských modelů a nabízí tedy konstrukci s hliníkovým rámečkem a skleněnými zády. Celkové rozměry mobilu činí 156.6 x 73.9 x 8.7 mm a váha se zastavila na 188 gramech. Je tedy o něco těžší, ale vzhledem k velikosti displeje a preciznímu zpracování se nejedná o kapsy trhající tank. Potěší také zvýšená odolnost vůči prachu a vodě s certifikací IP68.

 

 

 

Na test se mi dostala klasická černá varianta (Ceramic Black), ale k dispozici je i zajímavější modrá (Translucent Blue) a červená varianta (Flame Red). Modrá varianta je zajímavá tím, že zadní kryt je poloprůhledný a červená zas na světle mění odstín. Černá varianta má však své kouzlo. Na světle mění odstín do stříbrné a vypadá elegantně. Díky zaoblení hliníkového rámečku a skla na zádech nic neškrábe do rukou. V ruce se mobil drží opravdu velice dobře a neklouže z rukou. Jedinou vadou na kráse jsou věčně upatlaná záda, ale to je u skleněných mobilů běžné.

 

 

Zpracování hliníkového rámečku je příkladné. Horní část na sobě nese mikrofon, levý bok pak slot pro NanoSIM karty a MicroSD kartu. Pravý bok tradičně nabízí tlačítka pro regulaci hlasitosti a vroubkované zamykací tlačítko. O tlačítkách se budu více rozepisovat níže. Spodní část na sobě nese mikrofon, USB-C nabíjecí konektor a reproduktor.

Zádům dominuje dvojice čoček fotoaparátů s přisvětlovacím LED bleskem a nechybí ani čtečka otisků prstů. Okolí fotoaparátů vystupuje z těla jen patrně. Celkově mám z designu a konstrukce velice dobrý pocit. Potěší také plastový kryt dodávaný do balení, který chrání celá záda a rohy mobilu.

 

 

 

Jak je to tedy s tlačítky?

Proč se HTC rozhodlo klasická tlačítka odstranit? Těžko říci, ale díky tomuto revolučnímu řešení se výrobce může odlišit, pravděpodobně je pak snazší zajistit zvýšenou odolnost vůči vniknutí vody a hliníkový rámeček je odolnější. Pokud se podíváte na YouTube videa s „lámáním mobilů“, tak si všimnete, že u většiny mobilů jsou právě klasická tlačítka konstrukční slabinou.

Jak to tedy je? Na první pohled se může zdát, že se jedná o tradiční tlačítka, ale po stisknutí zjistíte, že je nelze klasicky stisknout. Ve skutečnosti se jedná o tlaková/senzorová tlačítka a po jejich stisknutí pocítíte jen vibrační odezvu. První den jsem byl z používání rozpačitý, ale po delší době jsem zjistil, že mi nijak nevadí. Jsou sice trošku citlivější, než bych očekával, ale člověk si jednoduše zvykne. Výrobce od uvedení „U12ctky“ na trh odvedl hodně práce a vydal dost aktualizací, které řeší počáteční problémy. Je jen škoda, že si citlivost tlačítek nelze přizpůsobit. Zmatený jsem byl také z pořizování screenshotů (snímků obrazovky). Nefunguje totiž stisk dvou tlačítek současně a proto HTC do navigačního panelu v displeji umístilo ikonku pro vytvoření screenshotu. Lze také pořídit snímek „mačkáním“ boků mobilu.

 

 

 

 

Mačkací boky

HTC vylepšilo svou „mačkací“ funkci Edge Sense 2, kterou bylo možné vidět u loňských modelů HTC U11, U11+ a U11 Life. V bocích mobilů se nachází tlakové senzory, které jsou citlivé na stisk. Mobil tedy můžete bez problémů mačkat a vyvolávat různé funkce. Opět se jedná o funkci, kterou se HTC může odlišit a používání celého mobilu si tak lze zpříjemnit.

 

Stlačením lze vyvolat Edge Launcher, který nabízí rychlé spuštění funkcí či zvolených aplikací. Dlouhým stiskem pak lze rozsvítit třeba svítilnu, spustit fotoaparát, vytvořit screenshot a jiné funkce. Mačkání také lze nastavit do různých aplikací. Já využíval v aplikaci fotoaparát dlouhé stisknutí pro přepnutí mezi přední/zadní kamerou. V aplikaci Instagram jsem zas využíval dlouhý stisk pro přechod do zpráv nebo notifikací. Poklepáním na bok mobilu pak lze vyvolat zmenšení obrazovky pro pohodlnější psaní jednou rukou, spustit Edge Launcher a další funkce. Celou funkci si jednoduše přizpůsobíte dle svých potřeb.

 

 

 

Displej – Konečně něco pro odpůrce výřezů

HTC U12+ nabízí velký 6″ (palcový) Super LCD 6 displej s rozlišením QuadHD (2880 x 1440 px) a jemností 537 ppi. Displej nabízí protáhlý poměr stran 18:9. Dostalo se i na zeštíhlení rámečků na stranách displeje. Jsem moc rád, že HTC nešlo s trendem výřezu v displeji. Spousta výrobců by si měla vzít příklad, protože výřez design mobilů dle mého názoru kazí.

 

 

Podání barev a pozorovací úhly jsou na výborné úrovni. Nad displejem se nachází také senzor okolního světla a automatická regulace jasu funguje skvěle. Na přímém světle jsem neměl problémy s viditelností. V nastavení telefonu se také nachází možnost upravení teploty barev dle libosti. Potěší také noční režim, který šetří oči během používání mobilu ve večerních hodinách, možnost zmenšení/zvětšení písma a prvků v prostředí. Dostalo se i na režim pro ovládání displeje v rukavicích, což v tomto ročním období rozhodně oceníte.

 

 

 

Zabezpečení – Blesková čtečka a odemykání obličejem

HTC U12+ nabízí čtečku otisků prstů na zádech mobilu. Umístění čtečky je dle mého názoru vhodné a lze si nastavit dostačujících pět prstů. Čtečka patří mezi nejlepší a během testování se nestalo, že by se mobil odmítl odemknout. Je spolehlivá a především velice rychlá. Je celkem škoda, že nejsou k dispozici i různá gesta, ale potěší možnost pořizování snímků klepnutím prstu na čtečku. To jsem využíval velice často při focení „selfíček“.

Nad displejem se nachází dvě selfie kamerky, které neslouží jen pro focení „Selfíček“, ale také pro odemykání mobilu obličejem. Nejedná se sice o 3D skenování obličejem, ale během testování se mi odemykání nepodařilo ošálit fotkou či videem. Odemykání obličejem je překvapivě rychlé a spolehlivé i za horších světelných podmínek. Na rychlost čtečky otisků ale rozhodně nemá.

 

 

 

Hardware a výkon – Žádné ořezávátko

O výkon HTC U12+ se stará osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 845 s taktem 2.8 GHz a 6 GB RAM. K dispozici je 64 GB interní úložiště, které drtivé většině uživatelů postačí. Některá konkurence u vlajkových modelů nabízí 128 GB úložiště. U HTC však lze paměť bez problémů rozšířit pomocí paměťové karty MicroSD o maximální kapacitě 2 TB.

Během mého testování jsem nezaznamenal sebemenší problém s výkonem. Má ho dostatek a mobilu jsem dal zabrat hraním Shadowgun: Legends, PUBG Mobile, Fortnite a dalšími náročnými tituly. Hry bylo možné hrát na nejvyšší grafické detaily bez záseku či zamrzání. Výkon tedy uspokojí i nejnáročnější hráče mobilních her. 

Test AnTuTu Benchmark a AndroBench

 

 

 

Fotoaparáty – Patří mezi nejlepší?

Fotoaplikace:

 

Začneme fotoaplikací, která je tradiční a můžete ji znát z loňských modelů. Je však trošku upravena a nádherně svižná. Nad spouští se nachází tlačítko pro využívání optického a digitálního zoomu. Jedním klepnutím na tlačítko se přepnete na druhou kameru a následně budete moci využívat 2x optický zoom. Tlačítko také slouží jako posuvník, kterým lze posouváním doprava digitálně zoomovat.

V aplikaci se nachází také různé AR nálepky, které na obličej umístí různé efekty, nastavení HDR (funguje i automaticky) a automatické či manuální nastavení bokeh efektu (rozmazání pozadí).  V menu aplikace nechybí ani výborný Pro režim ukrývající podrobné nastavení pro náročnější fotografy, panoramatický režim či hyperlapse.

 

 

Fotky a videa ze zadních fotoaparátů

HTC se již v loňském roce na kvalitu fotoaparátů zaměřilo a se snímky z modelu U11 jsem byl velice spokojený. Model U12+ nabízí vylepšenou dvojici fotoaparátů na zádech. Hlavní čočka nabízí rozlišení 12 Mpx se světelností f/1.7, druhá telefoto čočka má rozlišení 16 Mpx a světelnost objektivu f/2.6. Díky dvojici čoček lze využívat 2x bezztrátový optický zoom a k dispozici je až 10x digitální zoom. Fotoaparátům vypomáhá také optická stabilizace obrazu (OIS) spolu s elektronickou stabilizací, laserové ostření, fázová detekce a vylepšené HDR Boost 2

HTC U12+ loňskému modelu U11 rozhodně ostudu nedělá a řadí se mezi ty nejlepší fotomobily na současném trhu. To potvrzuje i uznávaný DxO Mark, kde se tento model v současné době umísťuje na třetím místě. Fotkám nechybí věrné podání barev, ostrost a díky nádherně rychlému ostření je focení příjemné. Díky HDR Boost 2 jsem neměl problémy ani s protisvětlem a fotoaparáty odvádí výbornou práci ve dne i v noci.

Videa ze zadních fotoaparátů jsou také na výborné úrovni. Lze je pořizovat v maximálním rozlišení 4K se 60 FPS (snímky za vteřinu). K dispozici je i šetrnější FullHD rozlišení se 60 FPS. HTC si odnáší velkou pochvalu za zvuk ve videích. Díky čtyřem mikrofonům využívá 3D zvuk, zvukový zoom a Audio Boost.

Nastavení zvuku ve videu

 

 

Co focení selfie?

Nad displejem se nachází dvě selfie kamerky s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.6. Využít můžete mnou nenáviděný „retušovací“ režim, panoramatický snímek, bokeh efekt i HDR. Snímky jsou za dobrého světla velice slušné, myslím si, že pro drtivou většinu uživatelů dostatečné. Jen za horšího světla je znát digitální šum. Videa lze pořizovat v maximálním rozlišení FullHD se 30 snímky za vteřinu. I čelní kamera do videích využívá čtyři mikrofony a zvuk v pořízených videích je nadprůměrný.

Bez bokeh efektu
S Automatickým bokeh efektem
AR nálepky

 

 

 

Operační systém – Neuvěřitelná rychlost

HTC U12+ nabízí operační systém Android 8.0 Oreo, který je upraven lehkou nadstavbou HTC Sense. Je velká škoda, že se výrobce nerozhodl pro aktualizaci na Android 8.1. Pravděpodobně tuto verzi zcela přeskočí a vrhne se rovnou na slíbenou aktualizaci nového systému Android 9.0 Pie.

 

 

Jsem moc rád, že nadstavba Sense se velice podobá čistému Androidu. Není tedy nijak přeplácaná a nabízí jen přidané užitečné funkce. Nadstavbě musím pochválit výbornou optimalizaci, protože prostředí je neuvěřitelně rychlé a za celou dobu testování se nestalo, že by systém zamrzl nebo se samovolně restartoval. Mobil jsem využíval pro každodenní práci a pochválit musím i spolehlivé notifikace (upozornění z aplikací), což některá konkurence rozhodně nemá. Ehm, Huawei…

Zajímavá je obrazovka BlinkFeed, kde se mohou nacházet zpravodajské novinky, příspěvky ze sociálních sítí a další užitečné informace. Pokud by někomu obrazovka vadila, není problém ji odstranit. Tradičně se v systému nachází užitečná aplikace Boost+, která je dostupná v Obchodu Play i pro mobily jiných značek. U HTC má však řadu výhod a nabízí optimalizaci systému, různé úsporné režimy baterie, možnost kontrolovat běžící aplikace na pozadí, zamykání aplikací otiskem prstu a další užitečné funkce. Výrobce nezapomněl ani na svého asistenta HTC Sense Companion, který dokáže měřit ušlé kroky, vzdálenost a upozorní na vybití baterie. Umí také spolupracovat s kalendářem tak, že připomene schůzky a předpověď počasí.

 

S novými bočními tlačítky mobilu nelze vytvářet snímky obrazovky. Nelze stisknout dvě tlačítka současně a HTC se tedy rozhodlo nabídnout softwarové řešení. V navigačním tlačítku s trojicí ovládacích tlačítek v displeji se nachází ikonka pro vytvoření snímků i videa obrazovky. Rozložení tlačítek si také lze libovolně měnit. 

 

 

 

Výdrž a nabíjení – Bleskové nabíjení a průměrná výdrž

Pod zadním skleněným krytem se nachází nevyjímatelný akumulátor s kapacitou 3 500 mAh. Na HTC U12+ se snesla kritika kvůli výdrži na jedno nabití. Jednalo se o počáteční problém, který výrobce řešil pomocí aktualizací. Výdrž na jedno nabití není nijak překvapivá a celý den pracovního nasazení bez problémů vydrží. Často bylo možné vydržet do dopoledne druhého dne. Výdrž na jedno nabití hodnotím jako průměrnou. Mohlo to být lepší, ale o žádnou tragédii se dle mého názoru nejedná.

Nabíjení je však velice příjemné a díky procesoru Snapdragon 845 nechybí podpora rychlého nabíjení Quick Charge 4+. Jedná se o více jak rok starou technologii, která se bohužel moc nerozšířila. Je velký problém sehnat nabíjecí adaptér s Quick Charge 4 a bohužel se nenachází ani v balení mobilu. HTC tedy přibalilo tradiční nabíjecí adaptér s podporou Quick Charge 3 a nabíjecí USC-C kabel. S touto nabíječkou se akumulátor z úplného vybití do 50% nabil za přibližně 33 minut. Do úplného nabití se nabil za přibližně jednu hodinu a 15 minut. Někoho může zamrzet absence bezdrátového nabíjení.

 

 

 

Konektivita a připojení – Výborná citlivost antén

HTC U12+ nepostrádá všechna LTE pásma ani 2,4 GHz a 5 GHz Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) sítí a díky podpoře MU-MIMO je přepojování mezi různé Wi-Fi sítě velice rychlé a výborný je také příjem signálu. Potěší také podpora NFC, díky kterému lze mobilem bezkontaktně platit. Během testování jsem používal bezkontaktní placení s bankou Air Bank. Nové Bluetooth 5.0 nechybí a během testování jsem poslouchal hudbu s bezdrátovými sluchátky Sennheiser CX 6.00BT. Poslech nebyl nijak trhaný a nenastal žádný problém ani při odesílání/přijímání fotek mezi mobilem a notebookem. S navigací budete také spokojeni a poloha byla díky GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou na mapě nalezena okamžitě. Mobil nabízí hybridní slot a uživatel se musí rozhodnout, jestli chce využívat DualSIM a nebo jednu NanoSIM a paměťovou kartu MicroSD.

 

 

 

Zvuk – Bez jacka, ale 

HTC U12+ nabízí dva stereo reproduktory. Jeden se nachází nad displejem a druhý na spodní části, hned vedle nabíjecího USB-C konektoru. Umístění reproduktoru chválím a pochválit musím také jejich kvalita. Snaží se o vyvážení výšek a basů. Hraní her je díky stereu hned záživnější a U12+ rozhodně patří mezi nejlépe hrající mobily na současném trhu.

Kde je jack? Budoucnost je v bezdrátových technologiích, proto výrobci odstraňuje prastarý 3,5 mm jack audio konektor. Do balení však přiložil USB-C sluchátka HTC USonic, která aktivně potlačují okolní hluk. V balení jsou i různé velikosti špuntů a kvalita sluchátek je ve srovnání s přibalovanými sluchátky v baleních konkurence nadprůměrná. Je jen škoda, že se v balení nenachází redukce z USB-C na 3,5 mm jack, ale tu si můžete v případě potřeby dokoupit.

Potlačení okolního hluku se sluchátky HTC USonic

 

 

 

Závěr – Není mu moc co vytknout

HTC U12+ dle zahraničních recenzí mělo zpočátku velké problémy s tlačítky a výdrží na jedno nabití. Obával jsem se tedy, že budu mít podobné problémy. Od uvedení „Ú12ctky“ na trh uplynulo už pár měsíců a jsem moc rád, že se výrobci podařilo tyto problémy vyřešit. Výdrž na jedno nabití není sice nijak nadstandardní, ale je jednoduše průměrná.

Myslím si, že „odstranění“ bočních tlačítek je hudba budoucnosti a není třeba se jich obávat. Já si na ně zvykal jen první den a po delším používání jsem mobil denně používal jako hlavní zařízení bez problémů. Je sice fakt, že zamykací tlačítko je trochu citlivější, než bych očekával, ale dle mého názoru si zvykne každý.

Když to shrnu, tak HTC U12+ je správnou vlajkovou lodí po všech směrech. Nechybí mu skvělý displej bez výřezu, výborné fotoaparáty, nekompromisní výkon, skvělý zvuk a unikátní funkce Edge Sense. Výborné je také dílenské zpracování a design. Osobně bych však raději sáhl po zajímavější modré či červené variantě.

Výtku bych měl k absenci redukce z USB-C na 3,5 mm jack, kterou si každý může sice dokoupit, ale u vlajkového modelu bych ji přeci jen rád viděl přímo v balení. Někteří také mohou postrádat bezdrátové nabíjení. Zmínil bych i starší verzi systému Android 8.0, ale optimalizace systému a rychlost celého prostředí je dechberoucí. Během mého používání jsem neměl žádný problém s notifikacemi, což se o některé konkurenci rozhodně říci nedá. HTC také slíbilo aktualizaci na nejnovější systém Android 9.0 Pie.

 

 

 

Cena a kde koupit?

HTC U12+ lze nejlevněji sehnat na oficiálních stránkách výrobce. Bez registrace se na oficiálním e-shopu HTC.cz v době testování prodává za 18 095 Kč. Výrobce je také znám tím, že po registraci do HTC Club získáte slevu. Registrace je bezplatná a stačí zaregistrovat pouze svůj e-mail a jméno. Na HTC Clubu se cena pohybuje lehce nad 16 000 Kč (přejít do obchodu). Myslím si, že se vzhledem k výbavě jedná o atraktivní cenu.

 

 

 

Co se mi líbí?

  • Konstrukční zpracování a povedený design
  • Příjemně se drží
  • Povedený displej bez výřezu
  • Velice rychlé nabíjení
  • Výborné fotoaparáty
  • Nadprůměrné stereo reproduktory
  • Skvělá USB-C sluchátka v balení
  • Tlakové senzory na bocích mobilů umí vyvolávat různé funkce
  • Výborně odladěné prostředí systému
  • V současné době atraktivní cena

 

 

Co se mi nelíbí?

  • V balení není USB-C redukce na 3,5 mm jack
  • Někdo může postrádat bezdrátové nabíjení
  • Starší Android 8.0 – brzy dostane aktualizaci na Android 9.0 Pie

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top