Proč jsem přešel z Windows k EndeavourOS? Opouštím i další služby Microsoftu

Operační systém Windows asi nemusím nikomu představovat, i když někdo z mladších generacích s ním nemá moc velké zkušenosti. Já byl s Windowsem mnoho let a strašně rád vzpomínám na legendární Windows XP. Poslední dva roky opouštím produkty od Microsoftu a nakonec došlo i na Windows. Dnes na svém primárním notebooku používám Linuxovou distribuci EndeavourOS, který je postaven na Arch Linuxu. Proč jsem se rozhodl svět oken opustit a plánuji návrat?

Obrázek byl vygenerován AI

Mé důvody přechodu ze služeb Microsoftu

Cením si svého soukromí a vadí mi tedy odesílání dat do velkých společností. OneDrive jako službu jsem měl hrozně rád, ale s nástupem AI jsem zjistil, že mi neustále doporučuji různé úpravy a fotky, i když jsem to zakázal. Všechny fotky jsou tedy pravděpodobně analyzovány a následně se na nich učí algoritmy AI. Dalším důvodem bylo mazání APK souborů aplikací z účtu, i když jsem je nikomu nesdílel a měl je zálohované pro vlastní potřeby. Projevovalo se to tak, že stahování takových souborů bylo extrémně pomalé a později došlo k jejich „zmizení“.

V dnešní době máme na výběr mezi obrovským množstvím cloudových služeb. Chtěl jsem se vyhnout službám z USA a Číny, protože ty samozřejmě vše analyzují a o soukromí nemůže být ani řeč. Dlouho tedy používám českou službu Uloz.to Disk. V současné době nemá tak příjemnou aplikaci jako OneDrive, ale pro zálohu dat funguje výborně. Nahrávání a stahování souborů je rychlé a nikoho nezajímá že mám zálohované instalační APK soubory. Mám tedy více soukromí a místa pro zálohy. Zdarma dostanete 25 GB a za směšnou částku 5 TB, ale já vychytal ještě dobu s 10 GB úložištěm.

Microsoft nabízí celý balík služeb Microsoft 365. Nabízí kancelářský balík Office a 1 TB volného prostoru v cloudové službě OneDrive. V krabicové verzi je možné celý Microsoft 365 koupit celkem levně a každým rokem si ho obnovit. Dnes už je těch předplatných ale tolik, že na ně začínám být vyloženě alergický. S Officem jsem byl naprosto spokojený, ale kvůli předplatnému jsem se rozhodl k přechodu na jiné služby. Dnes už je na velmi vysoké úrovni nejen LibreOffice, ale také WPS Office.

Došlo i na Windows 11 a můj přechod k EndeavourOS je kompletní. Nevím zda se mi to jen zdá, ale Windows je poslední roky stále horší a Microsoft dle mého názoru neví, jakým krokem Windows nasměrovat. Windows je dnes nudný a vážně v něm nepotřebuji integraci Microsoft Copilota, protože ten mohu mít v prohlížeči. Vlastně integrace AI funkcí ve Windows je dost nepovedená a zbytečná. Nešlo jen o nesmyslné funkce, ale také zpomalování průzkumníka. Práce na takovém zařízení je pak neefektivní a systém mi lezl na nervy.

Před lety jsem používal různé distribuce Linuxu, ale žádná neoslovila tolik, jako EndeavourOS postavený na Linuxu. Přišla chvíle, kdy jsem si řekl „Už stačilo!“ a rychle jsem do notebooku nainstaloval zajímavý systém VanillaOS 2. Jedná se o hezkou distribuci, ale bohužel docházelo k pádům grafické aplikace Krita a narážel jsem na další problémy. Skončil jsem tedy na EndeavourOS, protože Arch Linux je v z mého pohledu napřed před ostatními distribucemi.

Grafická aplikace Krita

Má spokojenost s EndeavourOS? Plánuji návrat na Windows?

Svět Arch Linuxu je jiná zkušenost, než Ubuntu, Mint, VanillaOS nebo jiné distribuce. V EndeavourOS si můžete vybrat prostředí podle sebe během instalace a já sáhl po Xfce. Prostředí je bleskové, nabízí všechno důležité nastavení a mám rád úpravu spodního panelu. Mohu si v něm vše poskládat podle sebe a mít po ruce jen důležité nástroje.

S EndeavourOS jsem velmi spokojený a můj návrat na Windows nehrozí. Systém je výrazně rychlejší a vlastně mi ani nic nechybí. Grafická aplikace Krita funguje výborně, mám LibreOffice, internetový prohlížeč Brave, AuthPass, Threema, Thundebird, Telegram a vlastně vše. Na Archu výrazně lépe funguje také Bluetooth, které je i u drahých notebooků s Windows tragické, po připojení do USB ihned fungují i starší a již nepodporované tiskárny, výborně funguje i externí DVD mechanika a Xbox gamepad drátově i bezdrátově. Vlastně nějakou instalaci ovladačů jsem vůbec nemusel řešit.

Každý přechod je občas bolestivý a EndeavourOS je jiný svět. Pokud nemáte zkušenosti s Linuxem, budete zmateni z nového uživatelského prostředí. Je ale v češtině a vlastně na něm není nic složitého. Po instalaci jsem jen musel v Terminalu povolit spouštění Bluetooth. Vlastně jsem roky byl zvyklý na příkazy v Terminalu na Ubuntu a Arch Linux je má jiné. Především první dny jsem s příkazy tedy bojoval, protože jsem neustále zadával příkazy pro Ubuntu. 😀

Hraní her na Linuxu?

Pokud jste opravdu náročný hráč počítačových her, pak možná budete z Linuxu zklamaní. Neznamená to, že si nezahrajete a spousta her funguje, a to především ty ze Steamu. Valve totiž s Arch Linuxem spolupracuje a herní konzole Steam Deck má v sobě právě Arch Linux. Podpora her se stále zlepšuje a ve Steamu je zpětná kompatibilita. Ne každou hru se vám však podaří zprovoznit. Často však existují na internetu různé návody. Instalovat můžete i hry mimo Steam a dost jsem jich rozchodil skrze nástroj Bottles.

Náročné PC hry si já osobně zahraji rád, ale v dnešní době máme dostatečně rychlé internetové připojení a je možné tedy hrát nejnovější hry na nejvyšší grafické nastavení v cloudu. Je jich více a já osobně používám Boosteroid. Instalaci her do Linuxu tedy nějak řešit nemusím. Pokud je pro vás ale hraní her prioritou a máte na to drahý počítač, asi bych si vytvořil dual boot, abych se mohl přepínat mezi Linuxem a Windows.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top