Aplikace pro ovládání nejen TV infraportem v mobilu

Mobilní telefony značek Xiaomi, Redmi, POCO, Vivo a další stále mají infraport pro ovládání domácích spotřebičů. Ten se nachází na horní části mobilu. Ten můžete využít pro ovládání televizorů, RGB žárovek, klimatizací a dalších spotřebičů. Většinu je dnes samozřejmě možné používat i bez infraportu, a to díky připojení k internetu. Stále však má infraport své využití a nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Jaké aplikace k tomu ale používat?

Snad každý mobil s infraportem v sobě má předinstalovanou mobilní aplikaci pro ovládání spotřebičů. Ne každá aplikace však umí ovládat všechna zařízení a někdy je nutné sáhnout po dalších aplikacích. I aplikace třetích stran s integrovaným infraportem fungují.

Mi Ovladač – pro vše možné

Tato aplikace se nachází v mobilech od výrobce Xiaomi, ale stáhnout si ji můžete i do mobilů jiných značek. Prostředí aplikace je v češtině, podporuje ovládání TV, set-top-boxu,A/V přijímačů, DVD, projektorů, klimatizací a dalších spotřebičů. Aplikace je stále vyvíjena, dostává aktualizace a stahuje si i seznam různých zařízení z databáze.

 

TV Kill – pro rychlé vypnutí

Asi každému se někdy stalo, že hlasitá televize v restauracích rušila konverzaci s kamarády. Proč ji tedy nevypnout i bez požádání obsluhy? K tomu může posloužit právě aplikace TV Kill, kterou jsem testoval na několika televizorech novějšího i staršího data a fungovala. Aplikace má ve své databázi podporu vypínání poměrně dost značek televizorů, ale funguje i na některých mimo tento seznam. Přepnout se můžete do „UNIVERSAL REMOTE“, kde je právě univerzální ovladač pro rychlé vypnutí televizoru jedním tlačítkem. Vpravo dole najdete i ikonu pro nastavení, kde je možné si i přidat experimentální funkci tlačítka pro vypnutí hlasitosti. Televizor v podniku tedy nemusíte hned vypnout, ale jen vypnout zvuk. Pomocí tlačítka mi fungovalo i zvuk znovu spustit, zatímco zapnutí televizoru z vypnutého stavu u většiny modelů nebylo možné. Pak je tu i „REPETITIVE-MODE“, který neustále dokola na televizor zadává příkaz k jeho vypnutí. Můžete tím tedy lidi i celkem rozčílit. 😀

Ovládání RGB žárovek a pásek

Velké množství levných RGB žárovek a pásků je možné ovládat infraportem na mobilu. Musíte si k tomu však stáhnout potřebnou aplikaci. Těch je v Obchodě Play několik a po zadání „RGB IR“ jich najdete dost. Stačí si pak jen vybrat tu, která vám bude vyhovovat. Některé však obsahují otravné reklamy, které můžete „odstranit“ či výrazně omezit odepřením přístupu k internetu těmto aplikacím. Vývojáře však můžete časti podpořit i nějakou nízkou jednorázovou částkou pro trvalé odstranění reklam. To je možné třeba u aplikace RGB LED Remote od vývojáře ABJAsoft.

TV Remote for Sony TV

Starší televizory si s různými aplikacemi pro ovládání nemusí rozumět. Na tento problém jsem nerazil u staršího televizoru Sony, kde již nefungoval originální ovladač. Televizor však nadále skvěle slouží, a to díky této aplikaci. Ta podporuje různé televizory tohoto japonského výrobce.

Další aplikace pro televizory

Aplikací pro ovládání televizorů je vážně dost, ale ne každá je svým množstvím reklam a pochybnými oprávněními použitelná. V mém případě jsem vyzkoušel třeba Infrated Remote, která fungovala na televizorech značek LG a Samsung velmi dobře a fungovalo i jejich zapínání. Aplikace bohužel obsahuje reklamu a odstranit ji lze jen měsíčním předplatným za 25 Kč, což nemám rád. Lepší aplikací je asi Irplus, která tak hezky nevypadá, ale má slušný obsah pravidelně aktualizované databáze ovladačů. Uložit si jich můžete několik, je také v češtině a podporuje vypnutí automatického otáčení. Obsahuje také reklamu, ale ne tak vlezlou.

Mobilní aplikace Irplus
Mobilní aplikace Infrated Remote

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top