Jaké značky mobilů se v KLDR prodávají? Jaké jsou nejoblíbenější?

Severní Korea je nejuzavřenější zemí světa, přesto samozřejmě má pokrytí mobilním signálem. Věnoval jsem se tomu ve svém předchozím článku. V tomto článku jsem se podíval na severokorejské značky mobilů a jak vlastní vypadá tamní trh s mobilními telefony. Jaké mobily jsou V KLDR nejoblíbenější?

Informace k článku

Severní Korea je velmi uzavřená, proto není možné na 100 % veškeré informace ověřit. Pro získání informací jsem využil dostupné zdroje.

Níže se nachází fotky některých mobilů dostupných na severokorejském trhu. V popiscích fotek občas poukazuji na designovou podobnost s jinými výrobci. Tím rozhodně netvrdím, že za mobily v KLDR stojí nějaký ze známých výrobců!

Jaký mobil se v KLDR prodával jako první?

Severní Korea je po technologické stránce dlouhé roky pozadu. První mobil byl pro vyvolené na tamním trhu dostupný údajně v roce 2002. Uvádí se, že se jednalo o model Motorola M3588. Tehdy se jednalo o amerického výrobce mobilních telefonů a vysílaček, ale dnes značku vlastní čínská společnost Lenovo.

Zdroj: Ebay

Má Severní Korea vlastní výrobce mobilů?

Pro pobavení sleduji severokorejskou propagandu na sociálních sítích. Často se jedná z našeho pohledu o úsměvné fotky, ale existují i propagandistické příspěvky ukazující mobily vyrobené údajně v KLDR. Je pravdou, že Severní Korea má několik vlastních značek mobilů, ale ve skutečnosti se na tamním trhu nevyrábí. Dostupné informace a anonymní kontakt z nejmenované čínské továrny sdělil informace, že všechny mobily pro KLDR sice nesou loga tamních společností, ale jedná se čistě o OEM licence. Jejich kompletní výroba probíhá v Číně, na mobil je umístěno požadované logo a v takových mobilech je předinstalován speciálně upravený systém Android.

Kolem vlastnictví severokorejských technologických firem s mobily se vedou různé spekulace. Samozřejmě se pravdivé informace nejspíš nikdy nedozvíme. Osobně bych se ale vůbec nedivil tomu, kdyby za některými společnostmi stál nějaký z čínských výrobců mobilů.

Severokorejské značky mobilů

Již před mnoha lety bylo možné vidět Android mobily a malé tablety určené pro severokorejský trh. V současné době je údajně na tamním trhu výrobců více, mají různé severokorejské značky, ale až moc připomínají známé mobily od různých čínských výrobců.

Mobily značky Arirang

Mobily značky Chongsong

Tato značka má dle dostupných informací dva modely mobilů: Cheongsong 234 a Cheongsong 222. Fotku modelu 222 se mi nepodařilo sehnat, ale model 234 velmi připomíná mobil Huawei Mate 50 Pro z roku 2022. Zpráva DailyNK uvádí, že se jedná o velmi drahý model.

„Nejoblíbenějšími inteligentními mobilními telefony (smartphony) jsou v současné době modely Cheongsong 234, Cheongsong 222 a Samtae Sung 8,“ řekl 27. ledna zdroj z Jang-kangu deníku Daily NK a dodal: “Důvodem, proč jsou tak populární, je to, že jsou nejnovější.“

„Cheongsong 234 stojí asi 5 000 jüanů, Cheongsong 222 stojí asi 3 800 jüanů a Samtae Sung 8 stojí asi 6 800 jüanů,“ uvedl zdroj a dodal: “Pouze asi dva lidé z deseti používají (nejnovější) chytré mobily a zbytek používá nokyon (levné) telefony.“

Mobily značky Hwawon

K mobilům bohužel není k dispozici více informací. Všimněte si však loga inspirovaného logem výrobce Huawei. Jeden z modelů velmi připomíná mobil značky HONOR.

Mobily značky Jindallae

Pod značkou Jindallae je dle zdrojů mobilů více. U starších modelů však není možné dohledat žádné fotky. Některé modely připomínají starší mobily od Samsungu a Huawei.

Mobil značky Kiltongmu

K mobilu značky Kiltongmu nejsou bohužel dostupné bližší informace. Byl údajně spatřen v roce 2019.

Mobily značky Madusan

Pod značkou Madusan se údajně objevilo více mobilů s Androidem. Tři modely Madusan 215, 217S a 222 trh v KLDR spatřil v roce 2022. Bohužel nejsou dostupné žádné fotografie ani specifikace.

Letos se na veletrhu IFA 2024 objevil tajemný mobil DOOGEE V Flip Pro, který měl být údajně určen pro severokorejský trh. Měl mít výrazně osekaný systém, což je možné vidět ve videu v tomto odkaze.

K dispozici jsou veřejné informace a fotky, že se na severokorejský trh skutečně dostal mobil s ohebným displejem. Ukázala ho právě společnost Madusan Economic Federation. Značka má několik chytrých mobilů pod svou značkou, ale využívá OEM licence. Ve skutečnosti se tedy jedná o mobily od čínských výrobců. Že by se jednalo právě o DOOGEE V Flip Pro? To nelze potvrdit.

Mobil značky Myohyang

V roce 2022 se objevil jeden mobil značky Myohyang. Údajně měl systém Android 10, ale žádné bližší informace ani fotografie nejsou dostupné.

Mobily značky Phurunhanal

Uvádí se, že v roce 2018 se na trhu v KLDR objevil mobil Phurunhanal H1 a o něco výkonnější H2. V roce 2023 byl spatřen ještě model Phurunhanal 9-2.

Phurunhanal 9-2 spatřen v roce 2023

Mobily značky Pyongyang

Pyongyang je hlavní a údajně také největší město v KLDR. Pod stejným názvem se na tamním trhu prodávají také mobily. Dostupné jsou informace o tlačítkových mobilech Pyongyang 1105 a 1202 a nechybí ani chytré mobily se systémem Android. Nesou modelová značení: Pyongyang 2405, 2406, 2407, 2408, 2409, 2410, 2411, 2413, 2416, 2418, 2419, 2423, 2425, 2426, 2428, 2431, 2435, 2436 a 2437.

Pyongyang 2423 se na trhu údajně objevil v roce 2018. Designem přední části i některých prvků v systémů může připomínat mobily od HTC. Model Pyongyang 2431 není vidět moc detailně, ale záda připomínají některé mobily značky Nokia od HMD Global. Pyongyang 2435 může připomínat zas mobily značky Oppo a některé modely mi připomínají Huawei a Samsung.

Mobily značky Samthaesong

Značka Samthaesong údajně lákala na svůj mobil s Androidem již v roce 2019. Až do roku 2021 o něm nebylo nic známo, poté se údajně v severokorejském časopise objevila informace, že mobil je stále ve vývoji.

Samthaesong 8 byl již uveden na trh, a to v roce 2023. Podle média DailyNK se jedná o velmi populární mobil v KLDR. Název značky se možná inspiroval u Samsungu, ale design mobilu připomíná novodobé mobily značky HONOR. Ve stejném roce se objevil také model Samthaesong 9.

Mobily značky Sonamu

V roce 2022 byla údajně spatřena dvojice mobilů Sonamu 381 a 382. Druhý zmíněný model může být malý tablet, protože údajně má 7palcový displej. V roce 2023 byl údajně spatřen model Sonamu 383, a to na reklamních plakátech.

Samsungy a iPhony v KLDR?

Před lety se objevila fotografie z propagandy, kde diktátor Kim Jong Un sedí u stolu s počítačem. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale design počítače připomínal iMac od Applu. Severní Korea je pod tvrdými západními sankcemi, takže oficiálně nemá přístup k zařízením od Applu. Jelikož ale spolupracuje s Čínou, může si diktátor obstarat produkty Applu z čínského trhu.

Kim Jong Un s iMacem? – Zdroj: Qz.com, Reuters/KCNA

„Není zcela jasné, jak severokorejská elita tato zařízení získala. Špičková spotřební elektronika je podle Recorded Future považována za luxusní zboží a spadá pod vývozní omezení amerického ministerstva obchodu vůči Severní Koreji. Sankce OSN proti Severní Koreji však ponechávají jednotlivým zemím prostor, aby si samy určily, co se považuje za luxusní zboží – je tedy možné, že výrobky pocházejí z jiných zemí, zejména z Číny, která je zdaleka největším obchodním partnerem Severní Koreje.“ – uvádí server Quartz

Výzkumná společnost Recorded Future analyzovala data třetích stran, aby zjistila, z jakých IP adres, portů a zařízení přistupují lidé z KLDR na internet. Ano, v KLDR je internet běžným obyvatelům nepřístupný, ale elita zřejmě ke globálnímu internetu nějak přistupovat může.

Jaká data získala společnost Recorded Future? Že tamní elita miluje mobily značky Apple, Huawei a Samsung. V seznamu níže jsou zmíněny již staré modely, protože data pochází z roku 2018.

Zjištěno bylo také používání serverů od IBM a Conexant, notebooky Apple MacBook a také systém Windows.

Oblíbené jsou údajně tyto modely:

  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy J5
  • Samsung Galaxy S7
  • Samsung Galaxy S8 Plus
  • Huawei Mate 95c 6 v6
  • Apple iPhone 4S
  • Apple iPhone 5
  • Apple iPhone 5S
  • Apple iPhone 6
  • Apple iPhone 6S Plus
  • Apple iPhone 7 Plus
  • Apple iPhone 8 Plus
  • Apple iPhone X
  • Apple MacBook

Kim Jong Un vlastní Huawei Mate XT Ultimate?

Na sociálních sítích Reddit a Weibo se objevila fotografie, jak diktátor Kim Jong Un fotí vojáky skládacím mobilem Huawei Mate XT Ultimate. Někteří uživatelé věří, že je snímek skutečný, ale dohledal jsem originální snímek a diktátor v něm mobil nedrží.

Originální snímek – Zdroj: NBCNews

Mohlo by vás zajímat:

Zdroj: fotka náhledovky článku stažena od insigner.com a upravená AI rozšířením od Xiaomi, v.daum.net, tvreport.co.kr, DailyNK, 38North, technopat.net, QZ.com, businessinsider.in, Lumen, Martyn Williams, NBCNews, Reddit, NKT

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top