Recenze chytrého zvonku Arlo Essential Video Doorbell 2. gen

V dnešní době můžeme v domácnosti mít spoustu chytrých produktů. Umí usnadnit život, ale také zajistit vyšší úroveň zabezpečení majetku. Sáhnout můžete třeba po produktech kalifornské společnosti  Arlo Technologies, která má bezpečnostní kamery. V této recenzi jsem se podíval na chytrý zvonek Arlo Essential Video Doorbell 2. generace. Slibuje chytrou funkci zvonku, rychlou komunikaci s druhou stranou skrze mobilní telefon a video záznamy ve vysokém 2K rozlišení. Stojí zvonek za to?

Design, odolnost a uchycení

Drtivá většina zvonků vypadá naprosto obyčejně a vlastně si u nich výrobci moc nelámou hlavu s designem. Arlo nad designem přemýšlí a celý zvonek působí moderním dojmem. Tvary jsou oblé a výrobce sáhl po černé čelní části a zbytek zvonku je bílý. Dle mého názoru je design pěkný a jsem rád, že nevypadá jako ošklivá hranatá kostka, což dost často vidím u běžných zvonků.

Čelní část nabízí kameru, diodu a velké tlačítko pro využívání zvonku. Kolem velkého tlačítka se nachází proužek s bílým podsvícením. Ve večerních hodinách proužek bíle dýchá, takže druhá strana ví i ve tmě, kde se důležité tlačítko nachází. Lidé kolem také vědí, že tam nějaké zařízení je. To může odradit potenciální zloděje. Vespod se pak nachází reproduktor a nejspíš také integrovaný mikrofon. Na boku je jen logo výrobce.

Jak zvonek připevnit? Je to vlastně velice jednoduché a dost záleží na povrchu. V prodejním balení se nachází bílý plastový držák, do kterého stačí jen přidat dodávanou gumovou záslepku pro zakrytí USB-C konektoru a pomocí šroubů ji připevnit. Zvonek pak budete sundavat tak, že do zdířky na horní části zasunete dodávanou sponu nebo třeba špendlík.

V mém případě jsem zvonek přichytil na dřevěný plot. Pokud máte již nějaká lepší vrata, můžete z nich použít napájení a do dodávaného držáku připojit drátky. V prodejním balení se vše potřebné pro připojení nachází. V balení je také jiný zadní plastový kryt, díky němuž kamera uvidí více do vybrané strany.

A co zvýšená odolnost? Jelikož se jedná o zvonek, měl by dle mého názoru mít nějakou certifikaci zvýšené odolnosti. Ne každý zvonek to má, ale Arlo Essential Video Doorbell (2nd) má certifikaci IP65. Používám ho dlouhodobě a zažil již několik silných dešťů. Nedošlo k jeho poškození a pevně držel i v plastovém držáku na plotě.

Aplikace a co zvonek vlastně umí?

Strašně se mi líbí, že Arlo má vše propracované a zvonek může v domácnosti používat každý. Každý člen rodiny se může v mobilní aplikaci Arlo Secure pro Android nebo iOS zaregistrovat a vy mu jen povolíte přístup ke zvonku. Funguje to výborně, můžete dostávat oznámení na detekci pohybu (velmi otravné a doporučuji vypnout), ale výborně funguje upozornění, že někdo je u vrat a zvoní. To funguje tak, že na mobilu budete mít příchozí hovor nebo videohovor od zvonku, a to nemusíte být ani přímo doma. Rychle tedy návštěvě můžete sdělit, že jste za dvě minuty u vrat nebo se s kurýrem domluvit na doručení balíčků k sousedům.

V mobilní aplikaci můžete sledovat záznamy pohybu a případně si je přehrávat nebo stahovat do mobilu. V nastavení si můžete vybrat rozlišení videa, povolit noční vidění, nastavit zóny pro záznam pohybu na kameře, upravit funkce hovorů, nastavit podsvícení kolem tlačítka, připojit případně k jiné Wi-Fi síti a v reálném čase sledovat co se kolem děje. Během sledování můžete pořizovat třeba i snímky nebo videa se zvukem. Nastavit klidně můžete funkce sirény, ale tu jsem já neměl potřebu využívat. Oceňuji spíš právě spolehlivou detekci pohybu.

Mobilní aplikace Arlo Secure je dostupná pro obě podstatné mobilní platformy, což výrobci rozhodně chválím. Arlo je jeden z mála výrobců, který umožňuje spravovat svá zařízení také na počítačích. Má hezkou webovou verzi my.arlo.com, a tam se stačí jen přihlásit, potvrdit přihlášení v mobilní aplikaci a můžete používat všechny známé funkce. S vašimi daty je také dle výrobce nakládáno šetrně a veškerá data nejsou sdílena společnostem třetích stran, cloudové soubory jsou na serverech v rámci EU a nekončí kdesi v USA nebo Číně. Pokud chcete, můžete si produkty Arla propojit také s Google Asistentem, Apple HomeKitem, Amazon Alexou, SmartThings nebo IFTT.

Mobilní i webové aplikace jsou přehledné a jednoduché, ale bohužel jim chybí český překlad. Osobně mi to nevadí, ale jistě se najdou uživatelé, kterým to vadit může. Výrobce ale použil jednoduchá slovíčka a pomoci každému může překladač DeepL nebo jiný. Rychle si na uživatelské prostředí zvyknete.

Jak je to s předplatným Arlo Secure?

V mobilní aplikaci můžete narazit na to, že společnost Arlo má předplatné. Toho se může dost lidí zaleknout, protože předplatná na náš v dnešní době vyskakují úplně všude. Já to vidím dost nerad, ale s předplatným dostanete k dispozici obrazovku “feed” se všemi detekcemi osob, zvířat, vozidel nebo balíčků. O detekci se starají pokročilé algoritmy a máte tedy přehled, co se po celý den a noc kolem dělo.

Předplatné Arlo Secure dostanete zdarma k vyzkoušení. Funkci si tedy můžete pořádně odzkoušet a zvážit, zda ji opravdu potřebujete. Zvonek bude plnohodnotně fungovat samozřejmě i bez předplatného, ale díky předplatnému dostanete záznamy v cloudovém úložišti, můžete se k nim vracet a sledovat je. Osobně mám funkci “feed” s podrobným přehledem detekcí rád. Vychází za $4,99 měsíc nebo $49,99 na celý rok – více informací.

Zabezpečení a kvalita pořízených videí

Na našem trhu najdeme dvě verze zvonku Arlo Essential Video Doorbell. Jedna je levnější a nabízí jen Full HD rozlišení. Já na test obdržel lepší verzi s vyšším 2K rozlišením, která vám poskytne samozřejmě výrazně lepší obraz. Pořízené záznamy vypadají na poměry malého zvonku velmi dobře, a to i v noci. Pochválit mohu zorné pole 180° a v balení je i plastový držák, díky kterému bude zvonek nakloněný na vámi vybranou stranu. Detekce funguje výborně a příjemně překvapen jsem z citlivosti mikrofonu a kvality pořízeného zvuku. Výborně funguje také funkce automatického HDR. Kameře nedělá problém ostré slunce a vše uvidíte krásně ostře.

Řekl bych, že Arlo zvonek je výborné zařízení, pokud chcete zabránit vniknutí na váš pozemek. Ono totiž kolemjdoucí vyděsí, že se během záznamu pohybu výrazně rozsvítí LED proužek kolem tlačítka. Ihned se na kameru otočí a obličeje jsou zřetelné. I kdyby byl zvonek zloději poškozen, již máte jeho nahrávku spolehlivě uchovanou v cloudu od Arla. Právě proto bych zvážil zakoupení ročního předplatného.

Zvonek má v sobě reproduktor nejen pro komunikaci s návštěvou nebo kurýrem, ale také hlasitou sirénu. To se může hodit asi především na chalupu, kde netrávíte tolik času. S hlasitostí 80 dB dá siréna jasně vědět, že váš pozemek je pod dohledem.

  • Výběr rozlišení videa: 1944 x 1944, 1536 x 1536, 1080 x 1080 px (u 2K verze)
  • Zorné pole kamery: 180°
  • Lze použít až 12x digitální zoom

Jak si rozumí s Wi-Fi připojením a zařízením Arlo Chime 2?

Zvonek Arlo si rozumí asi se vašimi Wi-Fi routery. Bez problémů mi fungoval během testování s vytvořenými Wi-Fi hotspoty skrze mobilní data. Na chalupu tedy můžete pořídit nějaký levný mobilní router na LTE SIM kartu, vytvořit si Wi-Fi s malým objemem dat a budete mít dohled nad vašim majetkem.

Zvonek komunikuje skrze Wi-Fi 4 (2,4 GHz) a antény ve zvonku jsou dostatečně citlivé. I celkem dost daleko od Wi-Fi routeru připojení bez problémů fungovalo. Celé nastavení v mobilní aplikaci je velice jednoduché. Režim párování vyvoláte tak, že prvotně zvonek nabijete a do zdířky na zadní části strčíte a dlouze podržíte sponu z balení nebo špendlík. Tím vyvoláte režim párování. V aplikaci pak zvonek najdete, připojíte ho jednoduchým postupem k Wi-Fi síti a provedete další jednoduché kroky.

Na našem trhu se nachází celý set prodejního balení, kde se nachází zvonek a zařízení Arlo Chime 2. To je také velice elegantně řešení, protože ho stačí připojit do zásuvky, vyvolat režim párování a v mobilní aplikaci připojit k domácí Wi-Fi. Poté ho spárujete s vaším zvonkem, díky čemuž upozornění na zvonek uslyšíte nejen hovorem na mobil, ale také z hlasitého reproduktoru Arlo Chime 2. V mobilní aplikaci si můžete upravit také úroveň hlasitosti upozornění z Arlo Chime 2.

Výdrž a nabíjení

Výrobce udává, že zvonek na jedno nabití vydrží 4-6 měsíců. V mobilní aplikaci můžete spravovat energetické nastavení. Můžete vybrat maximální kvalitu videa, ale horší výdrž nebo obráceně. Ono dost záleží také na počtu záznamu pohybu. Pokud máte časté návštěvy nebo máte zvonek směrem do rušné ulice, budou procenta nabití mizet rychleji. To je právě náš případ a v běžném nastavení vydrží zvonek celý měsíc na jedno nabití. V nastavení ale můžete vybrat úspornější režimy a dostat výdrž lepší.

Někomu může nabíjení zvonku vadit, ale ona je výdrž dobrá. Integrovaný akumulátor má také velkou výhodu v tom, že některé organizované krádeže vypínají elektrický proud a až poté jdou vybraný dům vykrást. Mají tak vyšší jistotu, že budou alarmy v domě nebo bezpečnostní kamery vypnuté. Díky akumulátoru budete mít identitu a případně vozidlo zlodějů stále zaznamenané, což se rozhodně může hodit.

Rád vidím přítomnost nabíjecího konektoru USB-C a bez problémů si zvonek rozuměl s různými nabíječkami od mobilů různých výrobců nebo powerbanek.

Pokud si zakoupíte balení se zařízením Arlo Chime 2, jeho nabíjení nebudete muset nijak řešit. Je neustále napájený ze zásuvky.

Závěr – stojí vážně za to?

Na zvonek jsem během testování obdržel poměrně dost dotazů. Lidem se jeho funkce a design líbí, ale některé zarazila cena. V době psaní recenze bylo možné zakoupit Full HD verzi zvonku Arlo Essential Video Doorbell 2. generace za 2 519 Kč s DPH. Vylepšená 2K verze stála 4 029 Kč s DPH a set zvonku se zařízením Chime 2 za 4 789 Kč s DPH. Na trhu tedy najdeme konkurenční zvonky za nižší ceny, ale ve specifikacích se nedočtete nic o zvýšené odolnosti, někdy je nutné je umístit pod stříšku, nemají tak kvalitní záznamy a vymazlené funkce. Arlo také opravdu dbá na bezpečnost a soukromí dat v cloudu.

Zvonek jsem měl možnost testovat dlouhodobě a mám z něj velmi dobrý pocit. Líbí se mi jeho design, chválím za certifikaci zvýšené odolnosti a kvalitní záznamy ve dne i v noci. Ne u každého zvonku tak dobře funguje HDR, záznam audia ve videích a detekce pohybu. To vše se Arlu povedlo na jedničku a pochvaloval jsem si i jeho mobilní a webovou aplikaci. Je strašně sympatické, že upozornění zvonku přichází na mobil jako příchozí hovor. Ona i komunikace oboustranně funguje skvěle a dobrá je také výdrž na jedno nabití.

Arlo má na našem trhu vážně výborně nakročeno a nabízí kvalitní produkty, což dokazuje právě i zvonek Arlo Essential Vido Doorbel (2nd). Někomu může ale vadit přítomnost angličtiny v aplikaci a předplatné cloudových služeb. Cena může být pro někoho vyšší, ale zas se jedná skutečně o kvalitní produkt s kvalitními funkcemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top