Kolik tel. čísel a IP adres uživatelů Telegram vydal? Lze to zjistit!

Média v posledních týdnech hlásají konec svobody na Telegramu, ale je třeba si uvědomit, že síť se řídí především interním kodexem. Již před lety s určitými orgány spolupracovala na vyšetřování teroristů a šíření dětské pornografie. Až teď však došlo ke zrušení funkce hledání lidí a skupin dle polohy mobilu a do smluvních podmínek se jasně uvedlo, že v rámci vyšetřování je možné vydat tel. čísla a IP adresy uživatele. To však platilo celou dobu a děje se tak na každé sociální síti.

Přichází na Telegram nějaké změny? No, vlastně ani ne. Ředitel sítě Pavel Durov nechal spustit oficiálního bota @transparency. V něm si můžete snadno zjistit, kolik tel. čísel a IP adres Telegram vydal českým orgánům v rámci vyšetřování. V době psaní článku se jednalo o směšný počet dvou uživatelů. Časem jich však bude jistě více, protože i čeští uživatelé tuto sociální síť zneužívají.

Ovládání bota je velmi jednoduché a vlastně se jedná o takovou zajímavost. Nebylo by na škodu, kdyby takovou možnost spustila třeba společnost Meta stojící za Facebookem. Tam by byl počet vydaných uživatelů jistě zajímavější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top