Recenze externího SSD disku ADATA SE880 – malý a výkonný

V dnešní době máme mnoho možností, jak své soubory přenášet nebo zálohovat. Cloudové úložiště je skvělá možnost, ale vždy se hodí mít také externí disk pro rychlý offline přenos velkých souborů. Na takové disky je možné instalovat také různé aplikace a hry. Na test jsem obdržel externí SSD disk ADATA SE880. Je malý, slibuje vysoké rychlosti a možnost používat s mnoha zařízeními.

Obsah prodejního balení

K externímu SSD disku dostanete vše, co k němu budete potřebovat. Jsem rád, že výrobce do balení přiložil nejen USB-C na USB-C kabel, ale také USB-A na USB-C kabel. Dále k disku dostanete už jen nějaké ty zbytečné návody.

Design a zpracování

Jedná se o externí SSD disk, nikoliv plotnový HDD. Disk může být tedy opravdu malý a rozměry činí: 64,8 x 35 x 12,25 mm. Vejde se tedy i do malé kapsy kraťasů, kalhot nebo kabelky. Váha je také krásně nízká a zastavila se na 31 gramech. Disk je tedy vhodný i pro cestování. Většina pouzdra disku je hliníková a mnou testovaná modrá varianta vypadá hezky. Menší plastové části s hliníkem dobře lícují, nikde nic nevrže a na jedné straně najdeme jen USB-C konektor. Disk testuji dlouhodobě a přenášel jsem ho nejen v kapsách, ale také v batohu s mnoha dalšími věcmi. Konstrukční zpracování hodnotím kladně a ani modrá barva neutrpěla žádné oděrky.

Funguje s každým zařízením?

Disk ADATA SE880 jsem testoval dlouho a měl jsem tedy možnost řádně otestovat jeho používání s různými zařízeními. Běžně jsme ho používal s Windows počítačem, a to skrze USB-C a USB-A a různé dongly. Problém nenastal ani s počítačem se systémem Linux a mobily nebo tablety s Androidem. Právě v tabletech jsem často využíval offline sledování seriálů. Vše fungovalo skvěle. Přímo na krabičce si ale můžete všimnout štítku, že disk funguje s herními konzolemi Playstation 5 a Xbox X/S. Žádný problém by dle výrobce neměl nastat ani s macOS 10.6 a novějším.

Kapacity a výkon

SSD disk ADATA SE880 se na našem trhu prodává ve více paměťových verzích, a to: 500 GB, 1 TB, 2 TB nebo 4 TB. Já na test obdržel 1 TB verzi a myslím si, že to je pro dnešní potřeby minimum, které většině lidem postačí. Disk nabízí rychlé USB-C 3.2 Gen2 x2 (dnes se již značí jako USB 20Gbps) a rychlost si opravdu budete užívat. Rychlost zápisu i čtení je udávána až na 2000 MB/s a dost záleží na vašem zařízení a přesouvaném souboru. Výrobce s rychlostí nelže a vyzkoušel jsem přesouvání velmi velkých souborů, instaloval na disk aplikace pro Windows a vše bylo krásně rychlé.

A zahřívání? Po opravdu náročném používání se disk zahřeje, a to především v aktuálním ročním období. Po celou dobu testování byla teplota ale naprosto v pořádku a neměl jsem pocit, že by mi disk propálil stůl.

Ceny a stojí za to?

Externí SSD disk ADATA SE880 se v době psaní recenze prodával v různých e-shopech za: 1 599 Kč za 500 GB, 2 499 Kč za 1 TB, 4 199 Kč za 2 TB a 9 049 Kč za 4 TB. Výrobce udává pětiletou záruku bez dalších příplatků, ale na některých e-shopech je udávána tříletá záruka. Alza však skutečně uvádí pětiletou záruku.

Myslím si, že cena je nastavena dobře. SSD disk je totiž krásně malý, kvalitní a výkonný. Je vhodný nejen pro přenášení velkých souborů, ale také pro instalaci aplikací a dokonce i náročných počítačových her. Chválím pak i za dva kabely v prodejním balení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top