O plošném sledování zpráv se nakonec ani nejednalo

Evropská komise chce nabourat soukromí nás všech, a to podrobným skenováním soukromých konverzací v aplikacích. To se samozřejmě řadě z nás nelíbí, a to ani bezpečnostní aplikaci Threema. Ta se vyjádřila, že je ochotna podniknout právní kroky a případně se přestěhovat ze Švýcarska na jinou půdu – více informací. O návrhu nového zákona se mělo hlasovat již dnes, ale naštěstí o soukromí v našich chatech alespoň zatím nepřicházíme.

Evropská komise prosazení nového zákona zkouší již podruhé, a to opět pod záminkou boje proti sexuálního zneužívání dětí (CSAM). Mělo by docházet k prolomení bezpečnosti všech chatovacích aplikací a podrobnému skenování nejen textových zpráv, ale také veškerých obrázků, odkazů a případně dalších souborů. Dotklo by se to plošně všech, což je závažný bezpečnostní problém.

„Návrh stále obsahuje obcházení šifrování, které je důležité pro ochranu soukromí a důvěru lidí v digitální služby. Ač je proklamovaná ochrana dětí důležitá, tento návrh nemůžeme podpořit, jde o tvrdý zásah do soukromí občanů,” vysvětluje vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který dlouhodobě vystupuje proti tomuto návrhu.

K hlasování o návrhu nového zákona se mělo jednat již dnes, ale nakonec k tomu ani nedošlo. Důvodem byla nedostatečná podpora. Informoval o tom Ivan Bartoš na sociální síti X. Dle mého názoru se jedná o velký úspěch, ale nejspíš návrh objeví znovu v upravené podobě.

Zdroj: X, Mastodon, Lupa.cz, Pirati.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top